Balsam Karam

Español ]
Urval till översättning:
Balsam Karam


7.

första gången jag mötte /// allvaret förstummande /// vi kunde ha blivit vänner /// en skolmatsal gick itu /// vem reste på sig och vände sig bort /// mamma kom till samtalet i pälskappa /// vem visste att det var mig de menade /// mormor satte en hand på spisen och grät /// en morgon var de bara där /// cykelturen hårsnodden mitt apansikte och jag /// om eftermiddagen gulnade kullen /// i minnet var jag förmögen /// har du hört /// någon sa: det här godiset smakar som svett luktar /// har du hört /// någon annan sa: du är som fula ankungen /// jag gick på toa och sköljde munnen efteråt /// i rummet tre hårda stolar /// plötsligt stod de bara där /// min hand släppte boken /// en coca-cola en fralla på lunchen /// skogen en smutsig dunge /// en spanskalektion en ljushall i brunt och rosa /// om du följer med får du se /// jag duckade ett slag över munnen /// skon trasig och blöt /// i drömmen någon att vända mig till /// i byxfickan en tjuga /// en dag frågade Maria om jag också brukade kräkas /// jag lyfte en hand från låren /// en valborgsmässoafton sprack ett hem över vardagsrumsgolvet /// om somrarna fanns en sjö /// jag frågade: hur mår du /// fotlång skinnkappa och svarta kängor över gården /// jag frågade: är det dags /// i korridoren slog ljuset mot skåpsdörrarna och färgade taket rött
1.

jag frågade: Rozia, har du besökt kaninerna på sistone? /// jag bor i Sverige nu, min hoppa hage är på lagda gator /// går du som jag ensam hem genom dungen? /// drömmen om verkligheten är den värsta /// har ni sett en spis förut /// mjölk till maten morötter och potatis /// har ni sett en bil förut /// mamma slår näven i bordet och skriker /// någon cyklar utanför fönstret /// brevlådan full av lera /// någon ropar apa över skolgården /// håret svedd av ljus och kyla /// det finns ett våld för varje tillfälle /// att du inte går på den här marken är det värsta /// grannen dunkar hunden i väggen /// att ditt hår din mage och dina händer /// har du hört /// jag vill inte vara kvar här /// har du hört /// fröken skrattade fastän hon inte borde /// vem övar björnen sover tyst i sängen /// om du skriver a får du skriva b /// vem leker docka ensam på trappen /// om du har en krona ska jag få den /// är det där din mormor /// vi kan låtsas att du heter Stina /// har du inga andra saker /// håret i två styva flätor /// om jag slutar säga hej /// räck upp handen den som vet /// om solen är sträng och nyckfull /// bakom kullen en grop /// här har du en bild att hänga på väggen /// telefonlinjen spräcker rösten /// minns du innergården bron och parken /// mormor lägger sig på sängen /// om du saknar en vän ska du få en annan /// nallen kramar kudden /// om du kammar ditt hår och tvättar dig under armen /// över natthimlen ingenting
2.

det är sommar /// vad ska du hitta på idag /// i drömmen står Rozia bortvänd /// från dungen oändlig tystnad /// om jag haft en cykel /// han kom västerifrån /// om gatan vänt hem /// i solljuset enorm /// vilken plats är stor nog att gömma mig /// en hård hand mellan benen /// vart går man om man vill dö /// sandlåda gunga och klätterställning /// efteråt sträckte han på sig och log /// låghimmel höghimmel jord och hål /// en kackerlacka gled över pannan /// sjön blänker var den än visar sig 
3.

efteråt står lågan obevakad /// tystnaden sträcker sig hem /// i badrummet en spegel /// marken vittrar sönder /// var det då det började /// kiosken stängde dörren /// längs skogen gick en stig /// i påsen gympakläder /// vems hår är långt och glansigt /// barnen leker i träden /// vems bröst är små och ljusa /// en chokladkaka och två tuggummin i rosa /// har du berättat /// det är din födelsedag är du inte glad /// har du inte berättat /// i skolan går pennan sönder /// mamma jag har hittat ett nytt hål /// dörren ska vara låst /// om man knäpper byxorna ordentligt /// rösten vänd mot gud /// stal du min plånbok igår /// han ropade från långt håll /// tror du jag är dum /// solen steg obönhörligt /// vill du bada /// mormor sa: nu har hon försvunnit igen /// ställ dig så fotar jag /// bakom kullen rivs något sönder /// har du hört /// vi sprang så fort vi kunde /// har du hört /// Rozia hittades i sitt sönderbombade hem /// är alla paket mina /// i famnen stramar kjolen /// kan du sjunga en sång /// bara man är varlig /// om vi låter bli att gå ut /// jag tänker på Rozias röda klänning /// om vi stänger dörren och håller för munnen /// ingen sover intill 
5. 

från dungen hörs inget som inte redan är förbi /// inga fler flätor inga handsydda klänningar i lakanstyg /// om du fortfarande minns mig gud så ge mig ett tecken /// ute leker vems barn kurragömma /// mamma något är fruktansvärt /// ingen kan längre sitta still /// om du ropar högt så hör jag /// i mörkret syns ingens hår och ingens händer
8.

jag stängde skåpsdörren och följde med ut /// du måste sluta gråta /// mamma kom till samtalet i döda kaniner /// det här slaget är mitt nu /// om tiden är oändlig /// något stannar upp /// om vi möts igen på måndag /// i handen en sten /// varje dag lämnar solen kroppen blottad /// är du rädd? /// vända sig bort gör ingen skillnad /// fåglarna ovanför /// har du hört vad de säger /// vad finns kvar nu /// har du hört att Rozias ansikte var bortsprängt /// jackan slits sönder /// vem har sagt att du är dum ful och äcklig /// en arm höjs och sänks /// vilka skuggor ska snart synas i mitt fönster /// jag slår tills jag tröttnar /// på vägen hem går mamma bakom /// om tiden platsen varit en annan /// vilket av det som har hänt är värst /// i drömmen kommer något igen /// 
– Rozia kaninerna sover om eftermiddagarna, vi borde inte störa. 
– (…) 
– Jo det gör de visst, jag har sett dem med mina egna ögon. 
– (…) 
– Igår och i förrgår exempelvis. 
– (…) 
– Jamen då gick jag ju bara in för att se om de sover. 
– (…) 
– Vem har sagt det? 
– (…) 
– Men jag vill ändå inte gå dit nu. 
– (…) 
– Jag vet inte exakt, om en stund kanske. 
– (…) 
– Kolla på teve och äta. 
– (…) 
– Ja det har vi – du kan få två om du vill.Balsam Karam (1983) är bibliotekarie och författare. Hon har skrivit romanerna ‘Händelsehorisonten’ (2018) och ‘Singulariteten’ (2021), båda utgivna på Norstedts förlag.

Leave a Reply