Claudia Ulloa Donoso: Marionettspelaren

Foto: Verónika Jorquera

TRÄ // LILLA FÅGEL
[ Español]

Svensk översättning: Disa Holmlander


MARIONETTSPELAREN

Vid sexton års ålder upptäckte jag att mitt kall var att bli marionettspelare, men livet förde mig in på en annan väg: jag arbetar som hotellreceptionist. Ibland känner jag mig som en marionett åt chefen, direktören, personalchefen och gästerna: ständigt leende och med en röst som är alldeles för hjärtlig för att vara verklig.
    Men idag, vid tjugosex års ålder, har jag bestämt mig för att följa mitt kall. 
    Jag börjar med chefens marionett och höjer hans armar och imiterar hans fågelröst:
    – Receptionisten är den mest intelligenta på det här hotellet; hon borde vara chef.
Dessutom är hon väldigt snygg, även om hon själv inte vet om det.
        Jag gör samma sak med personalchefen och härmar hans uttråkade lejonröst:
     – Ja, hon har talang, vi befordrar henne, hon kan fem språk också. Dessutom borde vi ta hänsyn till hennes önskemål om att byta uniform.
    Och nu går jag fram till den verkställande direktören, höjer hans armar och ger honom en tenorstämma:
     – Jag är en jättedålig och misslyckad marionettspelare, för jag låter inte mina dockor vara trogna sina karaktärer. Receptionisten är inte receptionist, hon är prinsessa i ett annat verk, hon borde inte vara i det här mediokra verket som heter hotell Holiday Inn.
    Så slutar min första föreställning: jag har lyckats styra dem som marionetter, fått dem att höja armarna och att vara tysta medan jag hittar på en röst och en dialog åt dem. Pistolen som jag riktar mot dem är inte detsamma som trådarna som styr en marionettdockas armar och ben, men ändå, den fungerar på samma sätt.

Claudia Ulloa Donoso (1979)
Claudia Ulloa Donoso (1979)


Sociolog och lingvist. Bosatt i Bodø i norra Norge.
 
1996 vann Ulloa första pris i tävlingen ”Terminemos el cuento” (’Låt oss avsluta berättelsen’), anordnad av Unión Latina, Consulado de España i Lima och tidningen El Comercio. 1998 vann hon första pris i tävlingen ”El cuento de las 1000 palabras” (’Tusenordsnovellen’) och år 2003 fick hon tredje plats i tävlingen ”El cuento de las 2000 palabras” (’Tvåtusenordsnovellen’), båda organiserade av tidskriften Caretas i Lima. Ulloa har publicerat noveller i elektroniska och tryckta tidskrifter i Peru, Mexico, Brasilien, Colombia, Chile och Spanien.

Hennes texter har inkluderats i flera antologier, t. ex. Antología de la Novísima Narrativa Breve Hispaonamericana 2006, utgiven av Unión Latina de Venezuela; Nuevo Cuento Latinoamericano. Antología, utgiven i Madrid av Julio Ortega; Les bonnes nouvelles de l’Amérique latine. Anthologie de la nouvelle latino-américaine contemporaine, utgiven på Gallimard; och senast i Bogotá 39: Antología del cuento latinoamericano, utgiven i flera länder i Latinamerika.
 
Några av Ulloas noveller har översatts till engelska, franska, portugisiska och norska. Här publiceras för första gången tre av hennes noveller på svenska.
 
Utgivna böcker: 
El pez que aprendió a caminar (Lima, 2006)
Séptima Madrugada (Lima, 2007)
El pez que aprendió a caminar, 2a. utg. (Lima, 2013)
Pajarito (Santiago de Chile, 2015)

Leave a Reply